2007-03-29

Inga serier i Expressen? Bra!

På flera platser på webben upprörs man över att man valt att slopa seriesidan i Expressen. Jag är inte upprörd, jo kanske lite - att någon överhuvdtaget bryr sig om seriesidan i Expressen. Jag tycker att det är bra att de har plockat bort den.

För det första bestod Expressens seriesida förra gången jag kollade på den av ett gäng syndikerade utslätade serier som harvar på i samma gamla fotspår år efter år. Många får sina fördomar om seriemediet från just sådana sidor - om man säger att man håller på med serier tror många att man har något med de dessa att göra. För min del får man gärna slopa alla seriesidor som hålls igång genom några hundralappar till ett syndikat per dag.

För det andra - tidningar som har en seriesida som betyder något är de som satsar på den, om man inte vill satsa pengar på den får man bottenskrapet. Att Metro lyckats profilera sig mycket tack vare sin satsning på originalserier vet de flesta (sedan att de har skjutit ned profilen med ett grovkalibrigt gevär med serien Elvis är en annan femma).

För det tredje, strippserien har i sin nuvarande form överlevt sig själv. Det är väldigt få som lyckas göra något som sticker ut och som verkligen har en betydelse. Formatet har överlevt sig självt. Det är märkligt att i en tid då layout av en tidning är enkelt, och att man layoutmässigt kan jobba mycket fritt, att man då håller kvar vid strippformatet, serieskaparna skulle kunna göra så mycket bättre ifrån sig om de fick friare format att jobba med.

För det fjärde. Jag tror att de som läser seriesidan i Expressen, och i andra tidningar som tror att serier är bottenskrapet, är en åldrande del av befolkningen, unga läsare har vant sig bland annat via mangan att en serie inte behöver harva på i oändlighet och att karaktärer måste få utvecklas.

Etiketter: ,