2007-03-13

Flaxande rädd man i Skånskan

Det finns en del människor som inte förstår humor. Ibland är det en viss typ av humor, ibland förstår de ingen humor alls. Jag vet inte vilken av dessa två kategorier som krönikören Alf Ronnby tillhör. Men i en flaxande krönika nära kalkonarten i Skånska Dagbladet är han mycket upprörd. Han har sett alster av Dotterbolaget, verkar mest som han har stött på deras hemsida och klickat på några länkar, och han verkar att ha skådat djävulen. Han har heller inte kollat fakta. Utan flaxar på som en baktung kalkon som inte förstår att det som Dotterbolaget sysslar med är satir.

Dotterbolaget har svarat Alf Ronnby i dagens skånskan, jag känner att jag inte behöver tillföra något, de skriver följande:


Dotterbolaget står för ökad jämställdhet för män och kvinnor. Vi menar på att alla – både män och kvinnor – förlorar på att tvingas in i förlamande könsroller, där vi förväntas agera och vara på ett visst sätt utifrån vilket kön vi råkar tillhöra. På intet sätt hatar vi män, det är maktobalanser i samhället som vi sätter oss emot.

Dotterbolaget ifrågasätter maktstrukturer i samhället, vad gäller könsskillnader, klass, sexualitet, etnicitet, religion et cetera. Vi vill arbeta för ett samhälle där alla får plats, inte enbart vita, heterosexuella medelklassmän.

Serien som citeras i Alf Ronnbys krönika är gjord som en skarpt satiriskt betraktelse över det våldsamma samhälle vi lever i. Ur sitt sammanhang framstår texten som helt lösryckt. Ironi som stilgrepp är krävande för läsaren, men eftersom det är slagkraftigt så används det ofta i seriesammanhang.

Malmö 070312
Karin Didring, Susanne Johansson, Sara Granér, Sofia Olsson, Stina Hjelm och Sara Elgeholm för Dotterbolaget.



Jag kan inte skriva det bättre själv. Som vanligt när det gäller tecknade serier så låter alltså tidningar vem som helst säga precis vad som helst utan krav på fakta. Att människan den här gången verkar vara en mindre rättshaverist (en snabb koll på hans hemsida), ökar knappast Skånskans journalistiska trovärdighet.

Etiketter: , ,