2007-03-09

"300" ute till filmpremiären? Tror inte det

Egmont Kärnan har planerat att släppa Frank Millers "300" som bok lagom till filmpremiären, är det någon som tror att de kommer att hinna få ut den? Inte jag i alla fall. Speciellt inte sedan Egmont precis har sålt av Damm förlag - serieböckerna har haft samdistribution med Damms böcker, och redan tidigare har de haft stora problem med att få ut sina serieböcker.

I oktober förra året var den svenska utgåvan av Joann Sfars "Rabbinens katt" färdigtryckt. Ännu finns den inte ut i affärerna (den ska enligt olika källor komma i mars), ännu så har jag inte sett någon reklam för den. Ännu mindre för Blacksad som funnits ute i flera månader i Norge, och den svenska upplagan trycktes samtidigt. På Adlibris kan man hitta den under fel titel "Black Sad", där står det att den kommer i maj.

Vad är det som gör så att det är nästintill omöjligt för svenska Egmont att få ut sina serieböcker? I Norge och Danmark så lyckas de. Visst, man ska invänta rätt ögonblick att släppa en bok, men när infaller rätt ögonblick för svenska Egmont?

I alla fall - jag sätter ett ex av valfri bok av Komikas vårutgivning på att Egmont inte hinner få ut "300" i bokhandeln innan premiären av filmen. Någon som vågar satsa på att de hinner?

Etiketter: ,