2007-02-21

De riktigt nya franska...

Ofta när jag talar om serieskapare som Lewis Trondheim, Joann Sfar, Manu Larcenet med flera, så benämner jag dem som den nya generationen franska serieskapare, men egentligen är de den förra generationen - de var den nya under 90-talet. De var den generation som öppnade upp seriemediet, som gjorde serier som inte var i det standardiserade albumformatet. Men de har hållit på ett tag nu, och nya serieskapare står och knackar på porten, en del kanske till och med bultar.

Flera av dessa unga serieskapare har samlats under ett projektet Donjon Pirate - en sorts hemlig rörelse som gör nya sidor från icke publicerade berättelser från Donjon-serien - serien där just serieskapare från den förra generationen - Lewis, Joann, Manu mfl. visade upp att man fortfarande kunde göra underhållande album.

Donjon Pirate hade en utställning i samband med seriefestivalen i Angoulême, men det mesta kan man hitta på bloggen för projektet. Jag tror att bland dessa serieskapare så finns tronarvingarna till Trondheim & Co. Men samtidigt så är givetvis projektet också en hyllning till de "gamla nya".

Etiketter: , , , ,