2007-03-08

"Väldigt lite manga produceras i Sverige"

Återigen blir man förvånad över hur lite journalister vet om ämnen som de skriver om. I Dagens Nyheter sden 8/3 tar Lotta Olsson i en notis upp om den ökade mangautgivningen. Och rapporterar väl okej i början. Sedan framåt slutet går det helt åt skogen, och då kan vi läsa:

Väldigt lite manga, ja, väldigt lite barnserier över huvud taget, produceras i Sverige. Det finns några undantag, som "Stall Norrsken" och Lisa Medins "Medley Gold", men i övrigt tycks svenska serietecknare mest rita för vuxna läsare.

Ja jag får hoppas att väldigt lite manga görs i Sverige... snälla journalister - skulle ni skriva att "väldigt lite fransk-belgiska serier görs i Sverige", eller för den delen, om vi ska gå till överdrift - "väldigt få amerikanska medborgare är svenskar"? Manga görs i Japan. Manga görs i Japan. Manga görs i Japan. Förstått? Sedan behöver manga inte alls vara barnserier, att det mesta som ges ut i Sverige i dag är för barn och ungdomar, visst, men manga finns för alla åldrar i många andra länder (inte minst Japan).

Och att majoriteten av svenska serieskapare gör serier för vuxna? Vilka är de? Har vi i hemlighet en gigantisk utgivning av serier för vuxna?

Och "Stall Norrsken" är ingen manga, det är inte ens en tecknad serie... det är en illustrerad ungdomsbok (med vissa sekvenspartier).

Sedan var det i och för sig roligt att Lisa Medin nämndes... men till nästa gång:Läs på!

Etiketter: ,