2007-06-27

Nostaligi förstör

På Salon kan man läsa en intressant essä av Douglas Wolk, Comic fans grow up, ett utdrag från hans kommande bok "Reading Comics: How Graphic Novels Work and What They Mean". Det finns mycket i den texten som går att applicera på det svenska.

Mycket av de serier som ges ut i bokform i Sverige är nostalgiutgivning, till exempel alla de barnserier som ges ut för vuxna av Egmont i böcker med hårda pärmar. De senaste åren har de eskalerat - som med de samlade årgångarna av Kalle Anka, Fantomen och Bamse. Jag läste Fantomen, Kalle Anka och Bamse som ung, men jag förstår inte varför jag skulle läsa dem som vuxen inom hårda pärmar och mer påkostat tryck. Men det är många som tycker om det, så många att det med all säkerhet kommer att komma mer sådana här satsningar. Det finns en marknad, ja, men det är en marknad som långsamt bedövar och förstör förutsättningarna för utgivningen av nya serier.

Egmont är i mångt och mycket ännu fegare än förlagen för "oillustrerad litteratur". Då de satsar främst på bästsäljare så går Egmont ett steg längre, de gamla bästsäljarna.

Man kan knappast anklaga förlagen för att de ger ut böcker som folk vill ha, min anklagan är till dem som köper dem. Väx upp. Nostalgi är ett farligt vapen som lätt kan vändas emot en själv.

Etiketter: , ,